MINŐSÉGEK

 

MIT JELENTENEK  A KÜLÖNBÖZŐ MINŐSÉGEK?

Az acélminőség megadásával a gyártó bizonyos tulajdonságokra felelősséget vállal. Ezeket a tulajdonságokat befolyásolja a kiindulási anyag összetétele és a hőkezelési állapot.

S235JR
TULAJDONSÁGOK
Az általános rendeltetésű ötvözetlen szerkezeti acélok talán legelterjedtebb tagja, alacsony széntartalommal és általában 400 és 500 N/mm2 közötti szakítószilárdsággal. Szobahőmérsékleten elektromos ellenállása 0,14 Ω · mm2/m, hővezető képessége 54 W/(m · K).
FELHASZNÁLÁSI TERÜLET
Könnyű és egyben nagyon jó megmunkálási tulajdonságainak köszönhetően felhasználható az acél– és gépiparban olyan alkatrészek esetén, ahol az igénybevétel nem túl magas és nem speciális a bevetési terület. Hidegen történő alakításra mint kovácsolás, hajlítás korlátozottan alkalmas, ilyen irányú felhasználás esetén érdemes a megrendelésnél kritériumokat meghatározni. Hegesztésre az anyagminőség mindegyik kivitele, azaz a JR, J0, J2 is kiválón alkalmas.
WNr
1.0038
GYÁRTÁSI SZABVÁNY
EN 10025

 

S335JR
TULAJDONSÁGOK
Az általános rendeltetésű ötvözetlen szerkezeti acélok hasonlóan elterjedt tagja, alacsony széntartalommal és általában 500 és 600 N/mm2 közötti szakítószilárdsággal
FELHASZNÁLÁSI TERÜLET
Magasabb mechanikai értékeinek köszönhetően a gyártott végtermékek felhasználása jobban elterjedt az S235 minőséghez képest a gép– és autóiparban. Hidegen történő alakításra mint kovácsolás, hajlítás korlátozottan alkalmas, ilyen irányú felhasználás esetén érdemes a megrendelésnél kritériumokat meghatározni. Hegesztésre az anyagminőség mindegyik kivitele, azaz a JR, J0, J2 is kiválón alkalmas.
WNr
1.0577
GYÁRTÁSI SZABVÁNY
EN 10025

 

C45
TULAJDONSÁGOK
Általános rendeltetésű, ötvözetlen, szerkezeti nemesíthető szénacél. Szobahőmérsékleten elektromos ellenállása 0,2 Ω · mm2/m, hővezető képessége 46 W/(m · K).
FELHASZNÁLÁSI TERÜLET
Felhasználási területek lehetnek a csavargyártás, a gép– és autóipar olyan alkatrészei ahol alacsonyabb igénybevétel jelentkezik, kopásálló alkatrészek, nyomástartó alkatrészek vagy hasonlóan csak közepes igénybevételnek kitett szerszámok. A termék előállítása után az említett minőség hőkezelésre kiválóan alkalmas.
WNr
1.0503
GYÁRTÁSI SZABVÁNY
EN 10083

 

16MnCr5 (BC3)
TULAJDONSÁGOK
MnCr-ötvözetű betétben edzhető acélminőség olyan alkatrészek gyártásához, ahol a szakítószilárdság szükséges értéke átmérőtől függően 900 és 1.100 N/mm2 közötti és magasabb kopásállóságot, kifáradást várnak el a végterméktől. Szobahőmérsékleten elektromos ellenállása 0,227 Ω · mm2/m, hővezető képessége 45,9 W/(m · K).
FELHASZNÁLÁSI TERÜLET
Főképp forgácsolásra szánt acélötvözet nagyon jó felületkezelési tulajdonságokkal. Tipikus felhasználási területe az autó– és gépipar, végtermékek lehetnek hengerek, dugattyúpálcák, tengelyek, bütykös tengelyek, csapok, emelők és hasonló alkatrészek. Akár meleg állapotban, nagyobb sebességgel is kiválóan megmunkálható. Hegeszthetősége hasonlóan kiváló.
WNr
1.7131
GYÁRTÁSI SZABVÁNY
EN 10084

 

42CrMo4+QT (CMo nemesített)
TULAJDONSÁGOK
Nemesített acélminőség magas szívóssággal rendelkező alkatrészek gyártásához. Felhasználási területe széles, leginkább az autóipari alkatrészek és nagy szilárdságú gépalkatrészek gyártása során kerül bevetésre ez a minőség. Eltérése a hagyományos 42CrMo4 ötvözethez képest, hogy egy összetett hőkezelésen esik át az acél, mely során edzik és nagy hőmérsékleten megeresztik azt, aminek köszönhetően a szövetszerkezet finomszemcsésebbé válik és így szívósabb lesz a termék. Szobahőmérsékleten elektromos ellenállása 0,25 Ω · mm2/m, hővezető képessége 46 W/(m · K). 
FELHASZNÁLÁSI TERÜLET
Készíthetőek tengelycsuklók, hajtótengelyek, fogaskerekek és lécek és akár formaszerszámok is.
WNr
1.7225
GYÁRTÁSI SZABVÁNY
EN 10084

 

51CrV4(CrV3)
TULAJDONSÁGOK
Ötvözött, magas elaszticitási modulusszal rendelkező, hőkezelhető CrV-ötvözet 700 N/mm2 körüli, majd a nemesítést követően tipikusan 900 és 1.200 N/mm2 közötti szakító szilárdsággal. Az ötvözet maximális folyáshatár-aránya 85%. Az ötvözet tipikus tulajdonsága, hogy vanádium hozzáadásának köszönhetően nagyobb átmérők esetében is jobbak a mechanikai tulajdonságok a nemesítést követően, mint a hagyományos Cr-ötvözetű acéloknál. Bár króm és molibdén ötvözésénél valóban magasabb mechanikai értékek érhetőek el, az ötvözet eredményei nagyjából megegyeznek az 50CrMo4 minőségével. A magas repedési-hajlandóság miatt nem hegeszthető.
FELHASZNÁLÁSI TERÜLET
Tipikus felhasználási terület az autó– és a gépipari szektorokban a fogaskerekek, fogasrudak gyártásánál, valamint hasonló alkatrészek esetén mint tengelyek, vagy éppen a nyomó, húzó, torziós és spirálrugók területe. Minden esetben, ahol a magas szilárdság párosul a kopásállósággal.
WNr
1.8159
GYÁRTÁSI SZABVÁNY
EN 10084

 

TOVÁBBI SZOLGÁLTATÁSAINK

Cégünk különös hangsúlyt fektet arra, hogy Ön a lehető legkényelmesebben tudja beszerezni a kívánt terméket

HÁZHOZ SZÁLLÍTÁS

 

TANÁCSADÁS